Biotechnologische & chemische technieken

Ben je geboeid door materie zoals milieu, voeding, gezondheid en ecologie? Heb je interesse in biochemische processen en mogelijke maatschappelijke toepassingen? Kan je probleemoplossend denken, heb je een onderzoekende houding en ga je graag proefondervindelijk aan de slag?

Met de studierichting Biotechnologische & Chemische technieken kies je voor een theoretisch-praktische opleiding binnen de dubbele finaliteit STEM.
Je verwerkt zowel theoretische inzichten en concepten en toetst die aan de praktijk in de labo’s.
Je wordt tijdens de derde graad voorbereid op een doorstroom naar de hogeschool of om onmiddellijk aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt.

Biotechnologische en chemische technieken

Je ontwikkelt een wetenschappelijk-theoretische basis in chemie, biologie en biotechnologie. Via labowerk en procestechnieken ontwikkel je de vaardigheden van een laboratoriumassistent en een labotechnisch medewerker.

Deze richting is toegespitst op chemische en biochemische toepassingen, processen en labovaardigheden. Zuren, bases, reacties en dynamische processen zullen voor jou geen geheimen meer kennen.

Binnen het vak biologie verken je o.a. celtypen, weefsels, cellulaire processen, genetica en biotechnologie. Via het vak fysica maak je kennis met mechanica en bewegingsleer.

In het vak productie- en procestechnieken behandel je meet- en regelkringen, pompen en sensoren. In het vak labo- en productiebeheer sta je stil bij veiligheid, staalname, productieprocessen en kwaliteitsbewaking.

Je verwerft competenties van de operator in de voedings-, chemische en farmaceutische industrie.

Wiskunde

De wiskunde is toegepast en staat in het teken van de wetenschapsvakken. Je maakt kennis met beschrijvende statistiek om je onderzoek naar behoren te kunnen uitvoeren en de resultaten correct te kunnen rapporten en interpreteren.

Labo

Je zet in goed uitgeruste labo’s de theorie om in de praktijk en toetst je wetenschappelijke kennis via verschillende onderzoeken en experimenten. Je maakt gebruik van diverse meettoestellen en informaticatoepassingen om simulaties uit te voeren en je eigen bevindingen in kaart te brengen.

GPS 3.0

Studiemethode, studiekeuze, motivatie en welbevinden staan centraal binnen dit vak.

Lessentabel

Biotechnologische en chemische technieken
Vak5e jaar6e jaar
Totaal3232
Godsdienst22
Lichamelijke opvoeding22
Nederlands33
Engels22
Frans22
Wiskunde33
Aardrijkskunde11
Geschiedenis11
GPS 3.0-1
Wetenschappen1615
- Biologie33
- Chemie44
- Fysica11
- Labo- & productiebeheer54
- Productie- & procestechnieken33

Inschrijven

Wil je graag meer informatie of wil je graag inschrijven voor een van onze studierichtingen?

WAT HIERNA?

Als je deze opleiding hebt gevolgd, kan je een professionele bacheloropleiding (hogeschool) binnen de natuurwetenschappen aanvatten. O.a. Agro- en biotechnologie (verschillende afstudeerrichtingen), Biowetenschappen, Chemie, Groenmanagement, Milieuzorg (laborant), Biomedische laboratoriumtechnologie (verschillende afstudeerrichtingen), Medische beeldvorming, Voedings- en dieetkunde… behoren tot de logische vervolgopleidingen.

Wil je graag de overstap maken naar een Se-n-Se-opleiding, dan kan je starten binnen Farmaceutisch technisch assistent, Regelaar textielproductiemachines of Chemische procestechnieken.

Wanneer je slaagt in het 6de jaar, heb je naast je diploma ook volgende beroepskwalificaties op zak: Labotechnisch medewerker, Laboratoriumassistent en Operator voedings-, chemische en farmaceutische industrie. Je bent dus ook uitstekend voorbereid om de overstap te maken naar het werkveld.